De Biesbosch: wereld van mens en water, labyrint van vergeten grienden en eenzame kreekjes. Ga mee op avontuur wanneer de lente is losgebarsten!

'De natuur kwam door jou aan het woord. Je gaf de rivier een stem, de albatros, de Biesbosch, door de filosofie, door Hugo en Kees als reisgenoten. Ik kijk nu opnieuw naar natuur en merk dat ik nog veel bewuster handel, iets doe en iets bewust niet doe. Echt.'

~ Diana ~

Natuurfilosofie middenin het landschap. Met behulp van de filosofie, fluisterboot en wandelschoen bezin je je in dit programma op de verhouding tussen mens en aarde. Verrijkend en weergaloos actueel.

In dit unieke filosofie avontuur werk ik samen met mijn schoonvader Hugo Groeneveld en zijn goede vriend Kees Ruytenberg, samen opgegroeid in de Biesbosch. Hugo en zijn familie zijn nauw betrokken bij het Biesbosch Museum. Als expert op het gebied van water is hij betrokken bij diverse studiegroepen en bij projecten van UNESCO. We gaan dan ook veel naar buiten. Ga mee en ervaar hoe het landschap zélf al talloze vragen oproept over onze verhouding tot de aarde.

'Het mooie aan dit programma is de opbouw: in de ochtend filosofie en in de middag de natuur in. Dat maakt voor mij de beleving extra sterk. De verhalen van Hugo en Kees gaven aansluitend op het thema van de dag een extra dimensie aan deze beleving. Dat de mannen zijn opgegroeid in de Biesbosch is voelbaar.'

~ Deelnemer 2023 ~

'Ik bewoog mee in het programma. Ik voelde een moment dat het nooit meer goed zal komen en dan is er de hoop. Zien wat er wel gedaan is en gedaan wordt. Kijken naar je eigen waarden en beseffen waar je voor wilt staan. De uitnodiging en uitdaging ervaren daar gehoor aan te geven.'

~ Deelnemer 2023 ~

'Wat wil ik koesteren, nu:

Dat ik deze week helemaal kon meemaken,

Dat ik een kantelpunt in mijn verhouding tot de natuur beleefd heb,

Nieuwe mensen leerde kennen met een eigen geschiedenis, vragen en veerkracht en ze zo leuk vinden,

Opnieuw de scherpe en milde blik van de filosofie ervaren.

Veel fonkelend water. Muziek van golfjes, kikkers en vogels.

Bomen in treur- of bruidstooi.

Verwondering, huiver, schoonheid.

Het oog van de albatros.

En eten als jager/verzamelaar zonder de jager.'

~ Deelnemer 2023 ~

Data 2024: 27 t/m 31 mei (midweek). Geïnteresseerd? Stuur me een mail!

Wat je kunt verwachten

Verblijf op prachtige locatie middenin het landschap 
Met max. 8 deelnemers. Aan het water. In de Biesbosch.

Een midweek lang filosofie
Hoe staat het ervoor met de aarde? En met de mens als bewoner van die aarde? In dit programma leer je deze vragen uitdiepen en persoonlijk maken. Iedere dag vertrekken we vanuit een thema dat cruciaal is voor een herijking van onze verhouding tot de natuur, zoals: de liefde voor de natuur; rouw over wat verdwijnt; huiver en respect voor het ontembare; pessimisme en optimisme over de toekomst.

Outdoor activiteiten en lezing in Biesbosch museum 
Onder leiding van water- en gebiedsexpert Hugo verkennen we de kreekjes, grienden en de geschiedenis van mens en landschap. Dit doen we via een lezing van Hugo in het Biesbosch Museum en verder vooral dankzij de wandelschoen, fluisterboot en onze groene vingers.

►Ontmoeting in klein gezelschap 
Onder deskundige begeleiding raak je tijdens workshops echt met anderen in gesprek. Bovendien staat de combinatie van filosofie en buiten zijn garant voor onvergetelijke, gedeelde ervaringen.

Inclusief maaltijden, drankjes, hapjes.

Contact: bjnabers[at]gmail.com