“Hier kan niets tegenop.”

~ Deelnemer 2022 ~

“Wij hebben de gewoonte om in de openlucht te denken, terwijl we wandelen, springen, klimmen, dansen, liefst op eenzame bergen of dicht bij de zee, waar zelfs de paden peinzend worden.”

~ Friedrich Nietzsche ~

Friedrich Nietzsche is één van de spannendste en meest intrigerende denkers uit de westerse geschiedenis. Op deze reis volgen we hem naar de belangrijkste broedplaats van zijn filosofie: de dalen en bergen rondom Sils-Maria.
Nietzsches filosofie leest zelf bijna als een berglandschap: ongrijpbaar, onstuimig, vol duizelingwekkende vragen. Hij wilde niets minder dan alle moderne waarden tegen het licht houden en opnieuw op de weegschaal leggen. Alleen zo kon hij 'de aarde trouw blijven'. Benieuwd wat dit voor jou betekent? Ga dan mee op pad.

“Nietzsches denken dwingt je om vastgeroeste overtuigingen te heroverwegen. Hoe Bas en Henk je vervolgens hierin begeleiden zonder iets op te leggen is een weldaad. Dit is balsem voor de ziel. Herbronnen. Scheren langs een ontologische grens zonder touw. Erg prettig.”

~ Niels ~

Radicaal levensgevoel

Voor deze reis werk ik samen met emeritus hoogleraar Henk Manschot. Samen laten we je zien dat Nietzsches cultuurkritiek zonder weerga is - en dat zijn vitalisme tegelijk magnetisch kan werken. Nietzsche verleidt je tot een radicaal levensgevoel, waarin de liefde en huiver voor het bestaan samenkomen.

Terrasofie: Blijf de aarde trouw

Het landschap speelt niet voor niets een grote rol in dit programma. We gaan iedere dag naar buiten, de dalen en de bergen in. We zoomen in op de aarde als een bron van vitaliteit, levensvragen en avontuurlijk denken. Over deze thematiek schreef Henk Manschot het boek Blijf de aarde trouw. Henk laat je zien hoe Nietzsche een weergaloos actuele 'terrasofie' ontwikkelde: een op de aarde geïnspireerde levenskunst ('terra' betekent aarde en 'sofie' wijsheid).

Wat je kunt verwachten

►Een bezoek aan Basel universiteitsstad
Voordat Nietzsche in de bergen rondzwierf, werd hij op 24-jarige leeftijd hoogleraar in Basel. Het programma start daar, met een eerste inleiding op zijn filosofie, nadat je per (nacht)trein bent gearriveerd.

►Luxe verblijf op weergaloze plek in de bergen
Vanaf Basel reizen we met een privébus naar de plek die Nietzsche zijn 'echte thuis en broedplaats' noemde. We verblijven vijf volle dagen in het mooiste dal van de regio, in een luxe, intiem en zeer karaktervol pension (zie de afbeelding rechts). Ontbijt en diner in een kleinschalig en top of the bill restaurant zijn inbegrepen. Na onze tijd in de bergen reizen we naar Zürich, waar je de (nacht)trein terug naar huis kunt nemen.

►Zes sessies Nietzscheaanse levensfilosofie
Iedere ochtend neem je een filosofische duik in de wezenlijke thema’s van Nietzsches filosofie voorbij goed en kwaad, met aandacht voor tragiek en levensvreugde, huiver en liefde, nihilisme en vrolijke wetenschap. We zoomen in het bijzonder in op onze verhouding tot de aarde. Deze sessies bieden een grondige inleiding in Nietzsches filosofie én zetten je op het spoor van een razend actuele 'terrasofie'.

► Wandelen in indrukwekkend landschap
’s Middags gaan we naar buiten: het berglandschap in, paden volgend waarop Nietzsche zelf zijn diepste gedachten ontdekte. We bezoeken het Nietzsche-huis, waar de filosoof in de zomers zijn boeken schreef, en zetten voet boven de 3.000 meter.

►Ontmoeting in klein gezelschap
Op deze reis raak je echt met anderen in gesprek. Bovendien staat de combinatie van filosofie en outdoor garant voor onvergetelijke, gedeelde herinneringen.

Data: 18 t/m 23 augustus 2024
Prijzen: 1525,- (voor een 2-persoonskamer); 1895,- (voor een 1-persoonskamer)
Inclusief: 6 dagen programma onder begeleiding van 2 docenten; 5 overnachtingen in luxe, maar intiem pension in bergdal; reader met zorgvuldig geselecteerde teksten per programmaonderdeel; welkomstdrankje in Basel; comfortabele reis in privé bus van Basel naar de Alpen en van de Alpen weer terug naar Zürich; bezoek aan het Nietzsche museum in Sils-Maria; alle OV- en kabelbaankosten in en rondom Sils-Maria; ontbijt en 3-gangen diner in een absoluut top of the bill restaurant (exclusief drankjes).
Exclusief treinreis en lunch.
Voor 6 tot 8 personen