“Wij hebben de gewoonte om in de openlucht te denken, terwijl we wandelen, springen, klimmen, dansen, liefst op eenzame bergen of dicht bij de zee, waar zelfs de paden peinzend worden.”

~ Friedrich Nietzsche ~

Friedrich Nietzsche is één van de spannendste en meest intrigerende denkers uit de westerse geschiedenis. Op deze reis volgen we hem naar de belangrijkste broedplaats van zijn filosofie: de dalen en bergen rondom Sils-Maria.
Nietzsches filosofie leest zelf bijna als een berglandschap: ongrijpbaar, onstuimig, vol duizelingwekkende vragen. Hij wilde niets minder dan alle moderne waarden tegen het licht houden en opnieuw op de weegschaal leggen. Alleen zo kon hij 'de aarde trouw blijven'. Benieuwd wat dit voor jou betekent? Ga dan mee op pad.

Radicaal levensgevoel

Voor deze reis werk ik samen met emeritus hoogleraar Henk Manschot. Samen laten we je zien dat Nietzsches cultuurkritiek zonder weerga is - en dat zijn vitalisme tegelijk magnetisch kan werken. Nietzsche verleidt je tot een radicaal levensgevoel, waarin de liefde en huiver voor het bestaan samenkomen.

Terrasofie: Blijf de aarde trouw

Het landschap speelt niet voor niets een grote rol in dit programma. We gaan iedere dag naar buiten, de dalen en de bergen in. We zoomen in op de aarde als een bron van vitaliteit, levensvragen en avontuurlijk denken. Over deze thematiek schreef Henk Manschot het boek Blijf de aarde trouw. Henk laat je zien hoe Nietzsche een weergaloos actuele 'terrasofie' ontwikkelde: een op de aarde geïnspireerde levenskunst ('terra' betekent aarde en 'sofie' wijsheid).

Wat je kunt verwachten

►Een bezoek aan Basel universiteitsstad
Voordat Nietzsche in de bergen rondzwierf, werd hij op 24-jarige leeftijd hoogleraar in Basel. Het programma start daar, met een eerste inleiding op zijn filosofie, nadat je per (nacht)trein bent gearriveerd.

►Luxe verblijf op weergaloze plek in de bergen
Vanaf Basel reizen we met de bus naar de plek die Nietzsche zijn 'echte thuis en broedplaats' noemde. We verblijven vijf volle dagen in het mooiste (en autovrije) dal van de regio. Ontbijt en diner (hoofdgerecht, exclusief drankjes) zijn inbegrepen. Na onze tijd in de bergen reizen we naar Zürich, waar je de (nacht)trein terug naar huis kunt nemen.

►Zes sessies Nietzscheaanse levensfilosofie
Iedere ochtend neem je een filosofische duik in wezenlijke thema’s, zoals nihilisme, vrolijke wetenschap, tragisch levensgevoel, een 'ethiek' voorbij goed en kwaad en onze verhouding tot de aarde. Deze sessies bieden een grondige inleiding in Nietzsches filosofie én zetten je op het spoor van een razend actuele 'terrasofie'.

► Wandelen in indrukwekkend landschap
’s Middags gaan we naar buiten: het berglandschap in, paden volgend waarop Nietzsche zelf zijn diepste gedachten ontdekte. Ook op de middagen met een vrij programma kun je mooie wandelingen maken, de hoogte in of (zonder bijbetaling) genieten in een wellness centrum.

►Ontmoeting in klein gezelschap
Op deze reis raak je echt met anderen in gesprek. Bovendien staat de combinatie van filosofie en outdoor garant voor onvergetelijke, gedeelde herinneringen.

Data: 21 t/m 26 augustus 2022
Prijs: 1475,- (voor een 2-persoonskamer; voor een 1-persoonskamer betaal je 1785,-)
Inclusief ontbijt en diner (hoofdgerecht, exclusief drankjes)
Exclusief treinreis
Voor 6 tot 8 personen